HTML

Fernengel András törökbálinti képviselő

Ahogy én látom a törökbálinti történéseket.

Friss topikok

  • pater solomon: Hűha! Szegény őspistályi halottak is felébrednek. Törökbálint keletkezésével együtt itt már éltek ... (2012.10.04. 17:09) Komoly csaták - Pistály első körben
  • zoko: Azért remélem, miközben a fél szemedet az átfirkált piszkozaton tartottad, a másik szemeddel a kif... (2010.12.08. 18:06) Megalakulnak a bizottságok

Linkblog

Június - először

2012.01.13. 00:12 Fernengel

 

A Szabadházi hegy és a három millió

 

Nem tudom megszokni, pedig sajnos rendszeres, hogy egészen hihetetlen dolgokra derül fény az önkormányzat berkeiből. Egy ilyen példa a Szabadházi-hegy szabályozási tervének esete. Az ehhez szükséges vázrajzok elkészültek, 2006-ban átadták azokat az önkormányzatnak. Ezekkel 3 éven át nem történt semmi, jogvesztő lett, vagyis semmit nem érnek azok a rajzok, amelyekre 5 millió forintot kifizettek a telektulajdonosok. Akik ezt az összeget kicsengették anno, azoknak most az önkormányzat fizeti ki, a közben megváltozott szabályoknak megfelelően a digitális térképeket. Ezt közel 3 millió adóforintunk bánja. Felelős? Nincs!
 

A SportPark: a kisujjtól a karig

 

Sokan nem tudják, hogy az új óvoda vonalában, a téglagyár felé eső részen, a szolgáltató sor és az Árpád utca között Sport Park néven épülne egy új szabadidő, sport komplexum. Nyitott és fedett sportpályák: tenisz, fallabda, tollas, foci, kicsi medencék, műanyag korcsolyapálya, étterem szerepelnek a terveken. Július 15-ig el kell kezdeni az építkezést, de a finanszírozás körül bajok vannak. A Budapest Bank az utolsó pillanatban kihátrált a megállapodásból. A 800 milliós beruházásból 600 millió lenne kölcsön, 10% készültség után lenne lehívható a hitel. A telket Törökbálint adta, amiért majd évi 10 milliót kapunk, 600 órát ingyen, kisgyerekek és idősek számára kedvezményeket, az évi tervezett 170 mó bevétel adóterheit és 45 munkahelyet. A telek után egyre több, egyre komolyabb nyilatkozatot kértek a településtől a bankok az elmúlt évek során. Az új, a Takarékbank kötelezettségvállaló nyilatkozatot vár, ami a beruházó Dömötör László szerint csak szimbolikus jelentőségű. Az önkormányzat ügyvédje és Soltész Erika pénzügyi vezető is kezességnek értelmezi, amit kér tőlünk a bank. Nehéz, jogértelmezési ellentmondásokkal tarkított viták után az önkormányzat elutasította a kérést. Magam tartózkodtam, ezzel jeleztem, hogy értem és jogosnak tartom a hivatal aggodalmát, de a mozgást nagyon fontosnak tartó emberként sajnálnám, ha nem épülne meg ez a sporttelep. Remélem áthidalják valahogy a finanszírozási gondokat.
 

A nyitott, demokratikus önkormányzat és az SzMSz

 

Az SzMSz előző módosításakor javasoltam, hogy illesszünk bele egy olyan fogalmat, hogy „nagy érdeklődésre számot tartó ügy”. Akkor ezt támogatta a VFKB, de valami adminisztrációs hiba folytán a testületi döntésnél kimaradt a módosító csomagból. Most újra fölvetettem ezt a kérdést. Szépen meg is szövegeztem a javaslatot, ahogy kérték: „Ha egy bizottság tagja a bizottsági ülésen nagy érdeklődésre számot tartó ügynek javasol minősíteni egy napirendi pontot, akkor a bizottság egyszerű szótöbbséggel dönt erről. A nagy nyilvánosságra számot tartó napirendi pontot jelezni kell a testületi ülés meghívójában, és a képviselő-testületi ülésen a 17 óra után soron következő napirendként kell tárgyalni.” A javaslatot - a többi hárommal együtt – két bizottság támogatta (VFKB, HPB), a pénzügyi és jogi bizottság elutasította. A testületi ülésről sajnos késtem a tanévzárással kapcsolatos, el nem halasztható iskolai dolgom miatt. (A saját osztályom osztályozó értekezletéről nem jöhettem el előbb.) Ez alatt napirendre került az SzMSz. A vitán finom támadást, fúrást kapott az ötlet Turai István, Csuka Attila és Hajdú Feri részéről. De ettől még átmehetett volna. Inkább a körzeti képviselők értesítését cincálta a testület. Az volt a kérés, hogy a körzetüket érintő tárgyalásokról előre kapjanak értesítést a hivataltól. Ez messzemenőkig támogatható ötlet, szerintem. Sajnos nem mindenki gondolta így, ezért a 6 igen 2 tartózkodás 4 hiányzó arány éppen kevés volt a módosító csomag megszavazásához. Ha figyelt volna arra a polgármester úr, (ami természetesen nem feladata) hogy mint az egyik ötletadó, ott lehessek a napirend tárgyalásán, akkor meglett volna a többség. Kértem erre utólag, legközelebb talán menni fog. Ez is és az SzMSz is.

 

Munkaterv ötletek


A következő féléves munkatervbe javasoltam négy témát: 1. Törökbálint belső kerékpárút rendszerének kialakítását, 2. a közlekedési csomópontok burkolati jeleinek felújítását, 3. Törökbálint közoktatási intézményeinek egységes környezeti nevelési rendszerének kidolgozását és 4. egy független helyi újság alapításának lehetőségét. Örülök, hogy befogadták a javaslatokat és remélem, sikerül előrelépni ezeken a fontos területeken.

 

Közterület felügyelet - újabb fiaskó


A közterület felügyelet ismét napirenden van. A beszámolót, amit már egyszer visszautasított a testület, módosítások után újra benyújtotta Gartai Zoltán, a felügyelet vezetője. A hatékonyság növelésére tett konkrét javaslatok helyett státuszbővítést kér. Mindenki a közterületi jelenlétet kevesli, a konkrét helyzetekre történő reagálást kéri, a részleges hét végi megjelenést szeretné látni. Magam azt vázoltam, hogy azt tartanám normálisnak, ha két hetente végigjárnák (netán kerékpároznák) a felügyelők a település utcáit. Ahol gondot látnak, ott udvariasan jelzik ezt szóban vagy bedobnak egy erről szóló levelet. Megkérik, hogy két hét alatt szüntessék meg a törvénysértő állapotot. Két hét múlva, ha ez megtörtént, akkor egy köszönő levelet dobnak be. Ha nem történt meg, akkor szabálysértési eljárást kezdeményeznek és ezzel kikényszerítik a helyi rendeletek betartását. A bizottság egyhangúan elutasította a beszámolót. Később a PJB és a testület is így tett. Meddig lehet magyarázkodnia egy köztisztviselőnek, a helyett, hogy megszervezné embereinek a hatékony munkáját? Mikor lép a jegyző vagy a polgármester? Vagy netán: mikor vonja le a konzekvenciákat egy  középvezető ennyi fiaskó után?
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fernengel.blog.hu/api/trackback/id/tr653541592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása