HTML

Fernengel András törökbálinti képviselő

Ahogy én látom a törökbálinti történéseket.

Friss topikok

  • pater solomon: Hűha! Szegény őspistályi halottak is felébrednek. Törökbálint keletkezésével együtt itt már éltek ... (2012.10.04. 17:09) Komoly csaták - Pistály első körben
  • zoko: Azért remélem, miközben a fél szemedet az átfirkált piszkozaton tartottad, a másik szemeddel a kif... (2010.12.08. 18:06) Megalakulnak a bizottságok

Linkblog

Novemberi ülések

2011.01.02. 01:21 Fernengel

Az útburkolati jelek pótlásáról kérdeztem a hozzáértőket, mert Törökbálint több pontján életveszélyes helyzetek alakulnak ki a felfestés lekopott, eltűnt állapota miatt. Azt a választ kaptam, hogy 7 évente kerül sor ezek megújítására. Akkor sem lehet hamarabb festeni, ha a város kifizetné a költségeket, és egyébként is nagyon drága dologról van szó. Úgy látszik, meg kell várni, míg meghal valaki a láthatatlanná váló jelek miatt. ..

Az őszi petíció első körben a testület elé került. Leírva semmitmondó mondatok, miközben a Települési bizottságban Turai István részletesen elmondja mivel ért egyet és mivel nem. És a többségével egyetért. Most, így utólag. Örülök neki, hogy egyetértünk, bár az elmúlt 9 év történései után ez meglepő. Én megértem, hogy politikusként nem könnyű helyzet sem átvenni egy ilyen petíciót, sem válaszolni rá. De azért a megfogalmazott állítások, követelések mindegyikére választ kellene adni. És nem csak a "követeljük" bekezdésekre. Csuka Attila le akarja szűkíteni a kérdést a Tükörhegy IV-re. Nem érzi, nem érti, hogy az csak az utolsó csepp volt a pohárban. És még választási fogásnak is gondolják az egészet. Sok minden volt a választásokhoz időzítve: soha nem látott részletességű tájékoztatást kaptunk azokban a hetekben. És ezt el is tudom fogadni. Na, ez az egy - a petíció - nem volt időzített! Ha fél évvel előbb vágják ki a töltés melletti erdőt és derül ki az 1050 lakásos balhé, akkor mindez fél évvel korábban történik. Javaslatom egybevágott Turai István gondolatával: a következő ülésre tételesen válaszol a felvetésekre.

Sok éves téma. A Józsefhegyi út egy szakaszát meg kell erősíteni, mert esély van rá, hogy lecsúszik a Dózsa György útra. A sok víz, a talajrétegek szerkezete, a rendszeres terhelés és a rézsűben a növényzet leirtása jól látható repedéseket okozott az elmúlt hónapokban is. Egy viselhető költségű megoldás körvonalazódik 27 millió körül. Javaslatomra az érintett tulajdonosoknak is részt kell vállalniuk a költségekből. Ennek a mértékét és a hogyanját kialakítják majd a hivatal szakemberei. Fontosnak tartom, hogy ha közpénzből a magántelkek értékét növelő beruházás történik, akkor a költségeket részben legalább az értéknövekedést élvező tulajdonosok viseljék. Érdeklődve várom a jegyző javaslatát.

Bölcsődét tervezünk a Tölgyfa utcába. Ez az utca a Rudák telep alján, a Telenor körforgalmába belefutó út fölötti utca. Itt van a két említett út között egy terület, ahova egy gyönyörű bölcsődét álmodotak meg a tervezők. Érdemes megnézni a terveket a november 18-i ülés jegyzőkönyvében a bölcsi napirendi pontja mellékletében. Tényleg szép. De cirka 800 millió. És továbbterveztetjük 8 millióért! Hogy ha lesz pályázat, a költségek 20-30%-ára pályázhassunk. Hogy miből fizetnénk a maradék fél milliárdot, amikor csődközeli helyzetben vagyunk, azt nem tudom. De a tervek kellenek a fióknak. Ismét kidobtunk 8 milliót az ablakon. Pedig már tudjuk, hogy földindulás van Törökbálinton... Hogy miért kell milliárdhoz közeli értékű közintézményeket tervezni? Amikor ennyi pénzből kettőt építenek olyan helyeken, ahol a földön járnak. Erre nincs válasz. Csuka Attila azt mondja, meglepi, hogy nem értékelem - mint környezetvédő - az ovit, ami geotermikus fűtéssel készült. Nekem ez sajnos nem megy. Egyrészt szerintem az új óvoda kifejezetten csúnya kívülről: egy mélygarázs és egy bunker között van félúton, lőrés-szerű ablaknyílásokkal. Őszintén remélem, hogy belülről élhetőbb. Másrészt a környezetkímélő technológiákat akkor kezdjük el közpénzből finanszírozni, ha már olyan áron érhetők el a leereszkedő árak vagy az állami segítségnyújtás miatt, hogy a képviselők komolyan mérlegelik, hogy a saját házukban is alkalmazzák azt. Addig a közpénzszórás egy formájának tartom az erre költött milliókat.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fernengel.blog.hu/api/trackback/id/tr682553400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása