HTML

Fernengel András törökbálinti képviselő

Ahogy én látom a törökbálinti történéseket.

Friss topikok

  • pater solomon: Hűha! Szegény őspistályi halottak is felébrednek. Törökbálint keletkezésével együtt itt már éltek ... (2012.10.04. 17:09) Komoly csaták - Pistály első körben
  • zoko: Azért remélem, miközben a fél szemedet az átfirkált piszkozaton tartottad, a másik szemeddel a kif... (2010.12.08. 18:06) Megalakulnak a bizottságok

Linkblog

Sűrű január a költségvetés jegyében Ülések és közmeghallgatás

2011.03.24. 22:54 Fernengel

 

Bizottsági ülések

 

Bár magam javasoltam a zöldhulladék elszállításának megőrzését, nélkülem áll fel a lehetőségeket áttekintő bizottság, mivel nem értem oda munkahelyi elfoglaltság miatt a bizottsági ülés elejére. Azért a végén Hajós Béla, külsős bizottsági tag odajön és elhív a megbeszélésre.

Javasoltam, hogy legalább a legfontosabb utak és csomópontok oszlopainak muskátlival történő beültetését őrizzük meg. Viszont a parkjainkban nem kellene annyi egynyári palántát ültetni darabját 100 Ft-ért, évente többször is. Szép évelőkkel, virágos cserjékkel olcsóbban és akár szebben is meg lehetne oldani. A hivatal előtt több száz m2, érdemes szorozni … Kértem, hogy faültetésre is adjunk ebben az évben visszafogott keretet. Azt gondolom, hogy nem lehet teljesen leállni ilyen kisebb nagyságrendű, de fontos kiadásokkal. A nagy tételeknél kellene következetesebbnek lennünk.

A Bálint Márton Iskola igazgatói pályázatának kiírásába javasoltam, hogy illesszük be alapkövetelményként, egy világnyelv középfokú ismeretét. A felbolydulásból megértettem, hogy Német István tervezett utódjának nincs ilyen nyelvtudása. Megértettem és visszavonultam. Nem akartam senkit kirekeszteni a pályázni szándékozók közül! Mindössze azt gondolom, hogy Európában egy középiskola vezetőjének legalább egy világnyelven illene tárgyalóképesnek lennie. Ha már 18 éves korukra a mai diákok gyakran nem csak egy és gyakran nem csupán középfokú nyelvvizsgával rendelkeznek …

A nőgyógyászati szakrendelés megtartása érdekében Rothauszki Gabi minden követ megmozgat. Nem értem, hogy ha szemészetre, sebészetre és még ki tudja mi mindenre át tudunk ballagni Budaörsre, miért éppen ezért a rendelésért kell milliókat kifizetni Törökbálinton. Gabi egyik érvelésében elmondta, hogy a kulcsfontosságú szűrővizsgálatokra sokkal inkább elmennek a lányok, asszonyok, ha az helyben van. Végre megértettem. Ha valóban így van, támogatom ezt a kérdést.

Az orvosi kar nem hajlandó semmit engedni abból, ami a szerződésükben szerepel. Ingyen kapják a rendelő helyiséget, annak a rezsijét, a takarítást. Ez közel sem mindenhol van így az országban. Ezt akarta az önkormányzat megszüntetni a vis major helyzetben. Hogy mennyit vihet haza egy körzeti orvos papíron és mennyi jön hozzá borítékban – nem tudom. És hogy mennyit jelentene, ha nekik kellene fizetni a fentieket, azt sem. A szerződések lejártakor szerencsés lenne, mindezeket pontosan látni, hogy lehessen korrigálni, ha szükséges.

Turai István a bizottsági ülés végén szeretné majd jelezni, hogy mi alakult az elmúlt napokban az iskolával kapcsolatban. Az ülés végén elmeséli, hogy egy minisztériumi szakemberekkel folytatott – nem túl termékeny – megbeszélés végén egy hölgy megjegyezte, hogy mintha az Új Széchenyi Tervben szerepelne a törökbálinti iskola ügyének rendezése. A jegyző és a polgármester rávetették magukat a számítógépre, és valóban, az ÚSZT 128. oldalán megtalálták, hogy a kormány nem hagyja magára a bajba jutott önkormányzatokat. Többek közt befejezi és üzemeltetésre átveszi a 24 tantermes iskolát. Teringettét!!! Ezzel a következő nyolc évben összesen 11,3 milliárd forint kifizetésétől kímélik meg a várost, utána pedig minden évben mintegy 500 millió forint marad az önkormányzat zsebében. Ennyibe fog kerülni hozzávetőlegesen ennek az intézménynek az éves fenntartása. Ez óriási felmérhetetlen könnyebbséget jelent! Lassan már nyereségessé válik a pénzügyi krach a városnak:) Egyik szemem nevet: ha szűken csupán Törökbálint érdekeit nézem. A másik oldala a történetnek nagyon szomorú. Hogy ebben a szegény országban, ahol annyi problémát nem lehet megoldani a krónikus tőkehiány miatt, az egyik leggazdagabb település felelőtlen döntései miatt a köz pénzéből ennyit kell költeni egy félbe maradt iskolaépítésre! Hány jó helye lenne ennek a sok milliárdnak!

Másnap a humán bizottság ülésének végén kérdezem Palkó Gabitól, hogy mit szól a fejleményekhez. Nem tud róla!!! Ismét felmerül bennem: biztos jó az információáramlás?

A költségvetésből alig értek valamit. Bejelentkeztem Soltész Erikához, aki a pénzügyi iroda vezetője. Csupa jót írhatok róla: karakán, értelmes, türelmes, őszinte, hozzáértő. Jó vele beszélgetni.

 

Közmeghallgatás

 

Nagy csöndben ül a képviselők többsége. Turai István állja a sarat. Nincs könnyű dolga. Kemény, sokszor indulatos kritikákat kap az általa vezényelt testület. Csuka Attila és Albert Gábor viszik a prímet a polgármester mellett.

Albert Gábor: azonnal szavazzunk az adórendelet visszavonásáról! Felszólalok, hogy néhány nap múlva napirenden lesz a javaslat, nem kellene az emberek nyomása alatt dönteni erről. De kell! Egyedül tartózkodtam. (Meglepődtem: az ülés után odajött Csenger-Zalán Zsolt és azt mondta, hogy gratulál, karakán dolog volt ez.)

Már 10-15 évvel ez előtt is nehezen éltem meg a közmeghallgatásokat. Van egy határ, ami alá nem szabadna süllyednie a beszélgetésnek. Nagyon szégyellem magam, ha ez mégis megtörténik. Mindenki helyett. A legkeményebb kritikát is el lehet mondani nyugodtan, indulatok nélkül, meghallgatva a válaszokat. Ez többször nem sikerült most sem. Persze részben érthető: hol tanulhattuk volna meg mindezt? De csak részben ...

A Tükörhegy IV van legtöbbször műsoron. Többen unják ezt és szóvá is teszik. Nyilván sokat beszélünk most erről, mert ez az egyik legégetőbb gond. De ha annak idején nem beszéltünk volna ennyit a Medicatus ügyről, most a Dulácskán is lakópark lenne 3-4 emeletes házakkal.

Starzynski Zsolti ütős volt a parlamenti bizottsági fiaskóról a polgármesterhez szegezett kérdéseivel. Belezavarodott egy kicsit maga is, de ütős volt. Az eredeti hanganyag visszajátszása is nagyon hatásos volt, amelyben Turai István a pénzügyi szakemberek véleménye ellenére is átnyomja a testületen az új iskola építését, azzal a mondattal, hogy személyes felelősséget vállal azért, hogy a beruházás nem fogja csődhelyzetbe sodorni Törökbálintot. Nincs mit hozzáfűznöm, érdemes meghallgatni a felvételeket.

Az kifejezetten kellemetlen volt, hogy a polgármester nem tudta szám szerint megmondani a város jelenlegi adósságállományát.

Egy késői felszólalásban elmondtam még, hogy bár több képviselő nem érzi, de komoly bajok vannak a településen. Három területet említettem. A felelőtlen gazdálkodást, a települést tönkretevő településfejlesztést, a rossz információáramlást. Egy negyediket most teszek hozzá: a családi-politikai alapon történő státuszosztogatást. Sokan látják ezeket a gondokat, de a képviselők kevéssé.

Sok kritikát mondtak el a közmeghallgatáson is, és az utcán-buszon is nagyon sok elégedetlen emberrel beszélgetek. De nem vagyunk elegen a komoly változás elindításához. A választások világosan megmutatták, hogy a törökbálinti szavazók vagy nem értik a körülöttük történő eseményeket vagy megfelel nekik ez. Sajnos ezt tudomásul kell vennünk.

 

Testületi ülés

 

Javaslatom, első elutasítása ellenére, mégiscsak meghallgatásra talált: heti hírlevelet kapnak a képviselők a polgármestertől és a hivataltól az összegyűlt információkról. Juhéj!

Pistály. Sokadszor. A kérdés most a fejlesztéséről készült tanulmány második felének megrendelése. Albert Gábor csöndben, Csuka Attila teljes mellszélességgel nyomja. Turai István is támogatja. Gyarmati Misi és magam vívjuk a csörtéket velük. Majd egyszer részletesen is leírom, mit gondolok erről a kérdésről.

A polgárőrség költségvetésében 2 millió tiszteletdíjra van beállítva! Leesett az állam és tiltakoztam. Azt hittem, civil emberek fontosnak tartják annyira a közbiztonságot, hogy saját idejüket felajánlják a cél érdekében. De hogy a járőrözők vagy az őket irányítók ezért pénzt kérjenek, kapjanak? Elfogadhatatlan számomra. 15 éve ápoljuk, védjük, fejlesztjük Törökbálint környezeti értékeit a Kerekdomb Egyesülettel, de soha senki nem kért és kapott egy fillért sem. Pedig nem kis dolgokat értünk el másfél évtized alatt. Mekkora számlát állíthatnánk ki a sok ezer óra munkáért! Ez is a köz pénzének egyfajta, jól hangzó céllal indokolt szórása.

Iskolatej!  2 millió erre is. Beleragadunk „a gyerekekért mindent” mézédes mázába. Tényleg minden iskolásnak szüksége van erre? Nem a rászorulókat kellene célzottan támogatni? Megy tovább az osztogatás. De ha este bemegyek a Zimándyba, kupacban áll a sok meghagyott uzsonna a folyosón. A Bálint Mártonban az iskolatej melegszik a tálcákon. Biztos nem szeretem a gyerekeket …

Egy hónappal később kellett volna jönnie a két hírnek. Ha csak márciusban derült volna ki, hogy még egy évig jön a Telenor pénze és hogy felépítik az iskolát, sokkal következetesebben végig kellett volna csinálni a szigorú költségvetést. De így máris felpuhult. Félgőzzel, de megy tovább az osztogatás, a herdálás.

Bár nagyon vártam, de nem kapok választ a Jegyző Úrtól a kérdéseimre. Pedig 15 napon belül kellett volna megkapnom. A törvényesség helyi őrétől. Nem szép!!! De: Új napirendi pont jelenik meg: kérdések. Valami hatás mégiscsak van …

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fernengel.blog.hu/api/trackback/id/tr492769540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása