HTML

Fernengel András törökbálinti képviselő

Ahogy én látom a törökbálinti történéseket.

Friss topikok

  • pater solomon: Hűha! Szegény őspistályi halottak is felébrednek. Törökbálint keletkezésével együtt itt már éltek ... (2012.10.04. 17:09) Komoly csaták - Pistály első körben
  • zoko: Azért remélem, miközben a fél szemedet az átfirkált piszkozaton tartottad, a másik szemeddel a kif... (2010.12.08. 18:06) Megalakulnak a bizottságok

Linkblog

Komoly csaták - Pistály első körben

2011.12.29. 00:06 Fernengel

 

A patak védetté nyilvánítása

 

A Hosszúréti patak Cora mögötti szakaszát helyi védelemre javasolja a Kerekdomb Egyesület. Gyönyörű öreg fűzfákkal szegélyezett patakszakasz húzódik ott. Mivel horgásztavat terveznek az M0 autópálya völgyhídjától az említett terület irányába, kéri a bizottság (a VFKB), hogy egyeztessük a területi igényeket. Azt szeretnék, ha a védelem nem tenne keresztbe a horgásztónak.

Az egyesület elnökeként akceptáltam a kérés. Elkezdtem megkeresni a terveket. Egy színes tervlapot kaptam kinyomtatva, ami egy terv része. Négy hét alatt az derült ki, hogy a terv 6 példányban lett leszállítva az önkormányzatnak, többek szerint Csuka Attila, akkori alpolgármesternek. Senki nem tudja, hol vannak a tervek: sem Csuka Attila, sem Molnár Tibor, sem a jegyző, sem a polgármester, senki. A tervlapon található adatok alapján kellett telefonon utolérni a tervezőt, hogy egy példányt fénymásolva megkaphassak a tervből. Hat hét után elmehettem a Villányi út egyik épülettömbjébe, hogy átvegyem égő arccal másolatot. Mekkora kupi van az önkormányzat bugyraiban? Hogy egy többmilliós terv 6 példányából egyetlen egyet sem tud senki elővenni? És nincs felelős és nincs következmény...

Nem mellesleg a tervek monumentálisak: 8 hektár, több, mint másfél méteres vízmélység. És mondanom sem kell, hogy elárasztanák az öreg füzest is.

 

Kis javaslat nagy vihart arat

 

Javasoltam, hogy a Felsővár utca utolsó 100 méteres szakaszát, ahol a kút után már újra egy úttest van, jelöljük lakó-pihenő övezet táblával. Ez a döntés a valós helyzet táblával való elismerése lenne, mivel ezen a szakaszon valóban játszótérként működik az utca: kerékpározó, rollerező, focizó, "motorozó" gyerekek népesítik be szép időben az utca kis forgalmú úttestjét. Meglepődtem, hogy mekkora vihart kavartam ezzel az ártatlannak hitt javaslattal. Kaptam a már lassan szokásosnak mondható félreértés(?)-zuhatagot: az utca lezárását akarom, meg sorompótelepítés, meg az úttest nem játszótér, meg mindennek megvan a helye, meg precedens, meg szellem a palackból, meg a csak célforgalmú behajtás, meg akkor minden utcát le kellene zárni ahol gyerekek laknak ...  Igyekeztem elmagyarázni, hogy ez mindössze annyit jelentene, hogy a zsákutca utolsó szakaszán a gyalogosoknak és az ott játszó gyerekeknek lenne elsőbbségük és 20 km/h sebességhatár lenne érvényben. De bárki behajthatna. Ha itt nincs létjogosultsága ennek a KRESZ-ben létező táblának, akkor sehol. A vihar után megszavazta a bizottság, hogy vizsgálja meg az ilyen ügyekkel megbízott cég az ötletet. Kíváncsian várom a szakemberek véleményét.

  

Pistály

 

Ismét felhevült a tárgyalóterem. A 12 év alatt sokadszor felmerülő téma: Pistály, most éppen az üdülőterületté átminősítése. Egyszer érdemes alaposan végiggondolni ezt a nagyon nehéz kérdést. Érvek, ellenérvek; érdekek, ellenérdekek feszülnek egymásnak. Előre elnézést kérek, hogy hosszabb leszek a megszokottnál. Ezt máshogy nem lehet.

Pistály a tanácsi időkben zárt kertes terület volt, majd ezek megszűnésekor mezőgazdasági terület besorolást kapott. A telektulajdonosok közül sokan gazdálkodnak, kertet művelnek, sokan befektetésként kezelik a telket és várják az átminősítést, sokan a lehetségesnél nagyobb épületet építettek az elmúlt évtizedekben - következmények nélkül, és jó néhányan ezekben az épületekben életvitelszerűen laknak. (Jelenleg 3000 m2-es telekméret fölött lehet 3%-ot beépíteni.) Az érintett képviselők 300 emberről (ha indulatosabbak, akkor már 400 is kicsúszik a szájukon) beszélnek, amit, ha megfelezünk, akkor is sok. Az utak keskenyek, több helyen meredekek, szabályozásra (= szélesítésre) lenne szükség, ami a kerítések áthelyezésével, telekrészek leadásával (ez sem egyszerű!) járna együtt.

Sok minden elhangzik az átminősítés támogatására: az ott élők életkörülményeit javítani kell; még vizük sincs az ott élőknek; szlömösödik (leromlik, elszegényedik, gettósodik) a terület; ha nem adunk nagyobb építési jogot, akkor engedély nélkül fognak építkezni; bezzeg az utca túlsó oldalán Budaörsön szép házak, rendezett utcák vannak; a tulajdonosok kifizetik majd a közműfejlesztéseket; Budapest és Budaörs szolgáltatásait fogják igénybe venni az odaköltözők; kell a fiataloknak olcsó, beépíthető terület.

Ezek érthető, valóban szívszorító érvek. Kik lehetnek azok a szívtelen, érzéketlen, eszetlen emberek, aki nem támogatják Pistály fejlesztését? Ha csupán egy oldalát nézzük a kérdésnek, akkor ez a kép rajzolódik ki. De nézzük meg egy kicsit nagyobb távlatból, mi várható a hazai területfejlesztési folyamatok alapján Pistály átsorolása után. Ez:

A terület értéke többszörösére nő *** néhány éven belül belterületbe fogják vonni, ezzel még tovább nő az értéke *** néhány helyen spontán, máshol építési vállalkozók által felvásárolva újraosztják a telkeket *** hitelezés, utak, közművek, házak építése kezdődik *** a hely Budapest közelsége, autópályákkal ellátottsága, kilátása miatt népszerű, jól eladható lesz *** a kispénzű emberek nem bírják a közművek fejlesztését fizetni, annyit ígérnek majd nekik a fejlesztők, hogy eladják a telküket és kicsit nagyobbat vesznek kicsit távolabb Budapesttől *** az út melletti terület (Szarvas dűlő) tulajdonosai elérik, hogy a Pistály alatti rész is át legyen minősítve *** a terület megtelik házakkal, egybefüggő kertes-házas övezetté nő össze Budapesttel, Budaörssel Törökbálint: a Kelenföld - Kamaraerdő - Pistály - Tükörhegy - Törökbálint Ófalu tengely mentén *** a megnövekedett lakosságszámot el kell látni utakkal, közművekkel, közlekedéssel, orvosi rendelővel, bölcsődével, óvodával, iskolával, idősek otthonával, művelődési házzal, temetővel *** Törökbálint alaposan lecsökkent fejlesztési lehetőségeit ezeknek az igényeknek a kielégítésére kell fordítani *** a minőségi fejlesztés Törökbálint egyéb területein lelassul, leáll *** mintegy 20-30 év múlva egy Budapesttel összenőtt, jellegét vesztett, 30 ezres lélekszámú, nagy forgalmú "egyentelepülés" lesz Törökbálint.

Ezek persze lassú folyamatok, de nézzük meg az elmúlt 10 évet, ami - gondolom - mindannyiunk életében elég gyorsan elröppent: elkezdett nőni a település lélekszáma (10 év alatt cca 20%-os volt a növekedés!) ami bölcsődei és óvodai helyhiányt okozott, pedig milliárdos fejlesztésekkel igyekezett felvenni a lépést az igények növekedésével az önkormányzat. A forgalom pedig másfélszeresére nőtt a főbb utakon. És ez csak 10 év!

Azt se felejtsük el, hogy korábban építési jogot kapott területek még nem épültek be (Tó park, Szabadházi hegy, Czégényi tanya, Tükörhegy IV). Ezeken a területeken 5-6 ezer fős lakosságszám növekedés lesz minden felsorolt ellátási igénnyel. Még ezt sem tudjuk, hogy lehet kielégíteni! Pistály átsorolása a beépítés intenzitásától függően újabb mintegy 3-6 ezer lakost eredményez. A személyi jövedelemadó 8%-át kapja csak az önkormányzat, a helyi iparűzési adó hosszú távú sorsa megbecsülhetetlen. Akkora léket kapott Törökbálint gazdálkodása az elmúlt évben, hogy a 2012-re félretett 1 milliárd felélése után azt sem tudjuk, fenn tudjuk-e tartani 2013-ban az már kialakult intézményrendszert. Honnan vennénk sok száz millió forintot a szükséges bővítésekre? Ezekre a kérdésekre persze nincs válasz. Felteszem őket az üléseken, de nincs rá válasz. Mert nincs megoldás!

De milyen körmönfont az érdekeltek érvelése! Kivonatok a bizottsági és testületi ülések jegyzőkönyveiből. Figyeljük!:

- A tervekben a szakemberek adatairól: "fenntartással kell kezelni mindenféle számokat" és "használhatatlan számokat tartalmaz" meg "Itt gazdasági problémát okozó lakosságszám növekedéssel nem kell számolni". - Azért ezen számok mögött egy szakma áll, több évtizedes tapasztalatokkal. A törvényszerűségek megállnak Törökbálint határánál, mert néhányan ezt szeretnék elhitetni?

- "A 20 év alatt kialakuló problémákat 20 év alatt kell megoldani." - Igen, ha már átsorolták a területet, lekaszálták a megfelelő emberek a saját 10 és 100 millióikat és az ellátási kötelezettség itt maradt Törökbálinton, akkor kell megoldani. A pénz megy, a feladat marad. Érdekes, előrelátó gondolkozás!

- "Pistály intézményi igényei elsősorban Budaörs és Budapest irányában jelentkeznek" - Ha olyan gyenge lesz a humán infrastruktúra Törökbálinton, akkor igen, de ennek egyelőre nincs realitása. A Tükörhegyről Pestre járók is törökbálinti ovikba, iskolákba adják a gyerekeiket.

- "Részletekben kellene megcsinálni" - Divide et impera! Ha részekre bontjuk, a végeredmény akkor is ugyanaz lesz, csak néhány évvel később kulminál.

- "A közműveket - egyéb területekhez hasonlóan - itt is lakossági erőforrásokból kell kiépíteni." - Az egyéb területek közül az Anna hegy például több tízmillió közpénzt nyelt el a magánerő mellett.

- "Az is lehet, hogy később érdek lesz, hogy minél többen költözzenek ide, mert ez alapján fogják beszedni az adókat, de ezt most senki nem tudja megmondani." - Ez a legszebb! Komolyan lehet azt gondolni, hogy úgy alakítunk egy települést, ahogy az aktuálpolitika rángatja az adórendszert? Senki nem tudja még megmondani, de azért csak minősítsünk át 90 hektárt, mert még az is lehet, hogy a megugró lakosságszám jól fog fialni?

- "Alacsony intenzitású, alacsony beépítettségű, családi házas övezetként tudja elképzelni" - Eleinte igen, de a beköltözők igényei majd a telekosztást fogják preferálni. (Két gyermekem van, hadd felezzem el a telkemet, hogy mindkettő építhessen rá ...) És a testület az ilyen kéréseket mindig megértően kezelte az elmúlt évtizedben ... Tehát a kezdeti intenzitás hamar meglódul!

- "Ha kicserélődik a lakosság és egy olyan réteg érkezik oda, mely ezeket a telkeket meg tudja venni és építkezni tud oda, akkor az egy minőségi ugrás, ami szintén nem ellentétes a település érdekeivel." - Valójában tehát nem azok az emberek a fontosak, akikre most hivatkoznak, hanem ezek eltűnése, kicserélődése a település érdeke az érvelők szerint.
A beépítés az igazán fontos, az emberek csak eszközök ehhez. Az ott élő nehéz sorsú családoknak ezzel az egésszel néhány milliót dugunk a zsebébe, akik ezzel a pénzzel odébb fognak költözni, mivel nem bírják majd a fejlesztések anyagi terheit. És megvalósul a "minőségi lakosságcsere”...  Akkor miről van itt szó?

Még néhány megjegyzés:

- A nagyobb építési lehetőségeket éppen úgy nem tartják és tartatják be ebben az országban, mint a kisebbeket. Szemlélteti ezt a tényt sok tükörhegyi építkezés, de a régi lakóterületeken is lehet látni a szabálykövetés és a hatósági munka alacsony színvonalának hatásait.

- Törökbálint helyzete olyan, hogy itt nem lehet a fiataloknak kedvező, olcsó telkeket kialakítani. A Tükörhegy friss fejlesztés, ott sikerült? Amint beépíthetővé válik egy terület, úgy megugranak az árak, hogy az már nem kezdőknek való. Pistályban ugyanez történne.

- Azt is érdemes végiggondolni, hogy milyen besorolású területen milyen szolgáltatást kell biztosítani az ott lakóknak. Akik a mezőgazdasági területre beköltöztek, azok a maguk életében, a maguk lehetőségei között önként, nyilván a jobbat választották. A belterülethez képest tizedáron vásároltak telket. Azért, mert így alakult a sorsuk, nem lehet azt várni egy 14 ezres közösségtől, hogy a mezőgazdasági, telkes-kertes területet építésre szánt területté minősítse át. És nem lehet nemhogy ugyan olyan, de hasonló ellátást sem várni a közösségtől, mint a belterületeken. Mert ez egy mezőgazdasági művelésre szánt terület.

Pistály esetében szociális kérdést akarnak területfejlesztéssel kezelni. Néhány száz nehéz sorsú ember ürügyén akarnak egy 90 hektáros területet beépíteni. A nehéz sors pedig marad, mindössze odébb költözik és eltűnik a szemünk elől.

A szikár valóság tehát az, hogy egy szűk csoport (tulajdonosok, fejlesztők, képviselők) anyagi érdekei miatt a területfejlesztési lobbit akarják kiszolgálni, mindezt szociális mázzal leöntve. Ennek az árát pedig Törökbálint teljes lakossága fogja megfizetni a fejlesztési milliárdokon, a forgalomnövekedésen, a település jellegvesztésén és a telkek, házak relatív értékcsökkenésén keresztül. Nem először Törökbálint történetében.

Szerintem Törökbálint esetében is van létjogosultsága annak a törvényben rögzített elvnek, hogy ne nőjenek össze az agglomerációs települések. Maradjanak önálló, zöld területekkel elválasztott, jellegzetes községek, városkák. Pistálynak ezért is kell mezőgazdasági területnek maradnia.

A testületi ülésen parázs vita bontakozott ki. Csuka Attila kikelt magából, mert a Pistály átsorolásáról szóló tanulmánytervbe beillesztették a testület által elfogadott Településrendezési Koncepció ide vonatkozó részét, amit többen hiányoltak a bizottsági ülésen. Megrendelésről és annak kiszolgálásáról beszélt, megsértette a főépítészt. Turai István kikérte ezt a hangnemet a hivatal dolgozóival kapcsolatban és visszavonta javaslatát. A csapat ezután megszavazta azt, hogy ne  legyen üdülőterület Pistály: 6 igen (Gyarmati, Elek, Kiss, Turai, Géczi, Fernengel) 4 nem (Csuka, Hajdú, Hámoriné, Rothauszkyné)  2 tartózkodással (Albert, Palkóné). Törékeny arány! Turai István indulatból vonta vissza előterjesztését és elég rugalmas ember, a többi tartózkodó és nemmel szavazó mind külterületpárti. Lesz még ebből gond!

 

Laza levezetésként a Duna-Vértes hulladékkezelési konzorciumról


Megnyugtató részleteket hallunk a meghívott szakemberektől a 2014-ben elkészülő telepről. Csak lakossági hulladékot vesznek majd át. Az ellenőrzési feladatokat az önkormányzat, mint hatóság fogja gyakorolni. A Depo melletti út kiépítése rögzítésre került a tervekben 160 millió forint értékben. A létesítmény 5 évvel az átadása után Törökbálint tulajdonába kerül. A díjtételeket az önkormányzat és az üzemeltető közösen határozza majd meg. Többlet szagterhelés a szennyvíztisztító kibocsájtásához képest nem lesz.

Olyan információkat tudtunk meg a testületi ülésen, amelyekről senki nem tudott az előző hetekben Törökbálinton. Bebizonyosodott, hogy ez egy olyan ügy, aminek nincs igazán gazdája a hivatal apparátusában. Nincs emberünk, aki ezt mélységében átlátná. Ezért lehetett ennyi feszültség körülötte.


3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fernengel.blog.hu/api/trackback/id/tr423503224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Optimista12 2012.01.09. 21:36:39

Üdvözlöm az olvasót!
Újra sikerült átesni annak a bizonyos "lónak" a másik oldalára! Sokan fáradoznak azért, hogy Pistály ne csak Törökbálint szemétdombja legyen, mivel ilyen csodálatos adottságú területet a környékben sehol sem találni. Riogatni lehet mindenféle rémhírekkel, hogy a fejlesztésektől megy tönkre a város, stb. Ezt fújják már évtizedek óta, de úgy látszik a képviselők egy része még mindig nem ismerte fel a Pistályban rejlő nagy lehetőséget.
Arra lennék kíváncsi, kinek jó ez így?
Jó lenne, ha a város érdekeit is , és az itt élő lakosság érdekeit közös nevezőre hoznák!

kirina 2012.02.01. 18:51:02

Tisztelt Képviselő Úr!
Érdeklődve olvastam bejegyzését Pistály jövőjéről, mint "szegénysorsú" helyi lakos.
Köszönjük, hogy ily nagy mértékben aggódik a terület és az itt életvitelszerűen élők sorsáért.
Külön jól esett, hogy diplomás, kormánytisztviselőként, férjemmel és gyermekemmel együtt, megismerhettük, hogy milyen sors vár ránk, ha továbbra is itt élünk.
1983-ban vásárolt telkünk, akkor még zártkert, sosem volt művelésre szánva, most már művelésre szánt terület. Remek, visszalépés...
És igen, várható az elgettósodás, de ezért Önök lesznek a felelősek, akik engedik, hogy az ingatlan árak ilyen alacsonyan maradjanak, utat engedve a városból kiszorított lumpen elemeknek...
Budapesttel és a környező településekkel való összenövés, valóban jogos probléma lenne, ha Törökbálint nem nőtt volna össze már korábban több környező településsel, de nyilván a térképek nézegetése során vagy közlekedésnél, ez elkerülte a figyelmét.
Nem kérünk az Önkormányzattól már semmit, mert Ön és az Önnel együtt gondolkodók (napi politikától és párttól függetlenül) még 20 év múlva is ellenünk lesznek.
Azt szeretnénk, hogy engedjenek minket magunkért felelősnek lenni, és az innen beszedett adókat és járulékokat fejlesztésre fordítani.
Ami pedig az Önkormányzaton lévő kuplerájt illeti, sajnos egyet kell Önnel értenem. Ajánlom figyelmébe a lakcím nyilvántartást, mely ha valóban lenne és a dolgozók kezelni is tudnák, meglepő adatokkal szolgálhatna...
A pistályi lakosok mindig szívesen látják az Önkormányzati képviselőket, hogy megmutathassuk hogyan és hányan élünk itt valójában, de tapasztalataink szerint igen kevesen kíváncsiak erre.
Ha erre jár, jöjjön be nyugodtan, szívesen látjuk egy kávéra, süteményre!

pater solomon 2012.10.04. 17:09:54

Hűha! Szegény őspistályi halottak is felébrednek. Törökbálint keletkezésével együtt itt már éltek családok. Értem én ezt( amúgy helyes ) ökológiai megközelítést, pusztán nem kellene magyar emberek, embercsoportok összeugrasztásával elérnie céljait - mindezt közös településünkön. Ön csak politizálni akar, netalán ebben a kérdésben dolgozni is? Mondjuk korszerű organikus megközelítésben? Esetleg az érintettek szakmai véleményeinek meghallgatását,akár fórumszerű formában? Jó lenne a szakmaiságot már elővenni a tarsolyból.
süti beállítások módosítása